tags:
In de Rotterdamse wijk Spangen is bijna geen open water aanwezig en is er vrij veel verharding. Om de wijk bestand te maken voor de hevigere regenbuien in de toekomst is voor een getrapte aanpak gekozen met buffering in oppervlaktewater, de realisatie van een waterplein en zoveel mogelijk ontharden van onnodig verharde oppervlakken. Het Bellamypark is een van de lagere gedeelten van de wijk. Dat is bij sterke neerslag te merken aan wateroverlast en modder op het huidige plein. In het nieuwe Bellamypark wordt een waterplein gerealiseerd waarin de wateropgave op een vanzelfsprekende manier in het ontwerp is meegenomen.
In Spangen is de komende vijf jaar extra waterberging nodig van 5300 m3. Waterplein Bellamyplein zal voor ca. 750 m3 waterberging zorgen. Doordat het Bellamyplein laag gelegen is, opnieuw ingericht ging worden én het riool rondom het plein aan vervanging toe is, kwamen er kansen om juist hier een deel van de wateropgave van de wijk op te lossen.
tags:
Het idee voor Vandebron ontstaat in 2013 wanneer Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar, Aart van Veller en Michael Fraats zich afvragen waarom ze energie niet gewoon rechtstreeks van een windmoleneigenaar kunnen kopen. In andere sectoren is het dankzij innovatieve startups al heel gewoon om direct te in contact komen met de aanbieder. “Wat als we ouderwetse energiebedrijven overbodig zouden maken door mensen in staat te stellen om hun energie rechtstreeks bij een duurzame producent in te kopen?” was de vraag.
De ambities gaan verder dan puur het verbinden van consument en producent. Vandebron wil een belangrijke rol spelen in de transitie naar een autonome energievoorziening. “Wij zien ondernemen als het middel om de transitie naar een duurzame economie te versnellen.”
tags:
De diversiteit aan initiatieven is enorm. Ze variëren in grootte, zitten in verschillende ontwikkelingsfasen, hebben verschillende rechtsvormen en ook de ambities zijn uiteenlopend. Er is een wereld te winnen als deze initiatieven van elkaar leren. HIER opgewekt versterkt initiatieven, verbindt de mensen die werk maken van duurzame energie en ondersteunt ze bij het realiseren van hun ambities. HIER opgewekt gelooft in de toekomst van lokale energie opwekking en doet er alles aan de lokale duurzame energie initiatieven te ondersteunen en te professionaliseren, te verbinden en positief te positioneren.
Door mensen met elkaar in contact te brengen kunnen initiatieven van elkaar leren. De branche wordt er sterker van en dat is de bedoeling. Via de kennisdossiers op deze site en door het organiseren van bijeenkomsten door het hele land: kennissessies over uiteenlopende thema's, de Energy Pit (een soort Dragons Den voor lokale duurzame energie initiatieven) en het Evenement HIER opgewekt. Houdt de agenda op deze site in de gaten! Hierin vindt u ook informatie over bijeenkomsten van andere partijen.
tags:
De Poptahof beslaat een gebied van 18,6 ha. De intentie was om een gezond en veerkrachtig watersysteem te realiseren. Een deel van het watersysteem is zichtbaar gemaakt. Er is een waterspeeltuin aangelegd waarvan het ontwerp resultaat is van een ideeënprijsvraag voor kinderen. Al het verharde oppervlak is afgekoppeld.
tags:
Waar nu De Speeldernis staat, stond vroeger bouwspeelplaats De Botte Spijker. Rond het jaar 2000 voldeed deze niet meer aan de eisen van de tijd. Enkele ouders uit het bestuur besloten toen om samen met de eigenaar, de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam, de bouwspeeltuin om te vormen tot een avontuurlijke natuurspeeltuin.
Speelnatuur is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en biedt belangrijke voordelen boven traditionele speeltuinen. Voor die stelling is inmiddels brede wetenschappelijke steun. Onderzoek zoals dat van onder meer Van den Berg (2007) en White (2008, zie literatuurlijst) wijst uit dat speelnatuur belangrijke positieve effecten heeft op de ontwikkeling en gezondheid. In speelnatuur bewegen kinderen meer, gevarieerder en intensiever, hun stress vermindert en hun concentratie verbetert.
Ook voor de motorische ontwikkeling biedt speelnatuur belangrijke voordelen. Een klimboom met lage en hoge, dunne en dikke, levende en dode takken is heel anders om in te klimmen dan een klimrek met standaardafstanden tussen de spijlen. Op een terrein met veel oneffenheden zoals boomstronken en rotsen moeten kinderen alerter en gevarieerder bewegen dan op een vlak terrein. De grove motoriek wordt gestimuleerd door activiteiten als rennen, balanceren en klauteren. De fijne motoriek door het friemelen met bloemen, steentjes en kleine beestjes.
tags:
Het doel van Boerderij ’t Geertje is om zoveel mogelijk mee te gaan in de kringloop van de natuur. Onze wens is om stad en platteland bij elkaar te brengen.
tags:
Een grote hoeveelheid kantorenleegstand en een sluimerende economische crisis leiden tot vertragingen in binnenstedelijke ontwikkelingen. Ook het Rotterdam Central District bevindt zich in de spagaat van torenhoge ambities en een weerbarstige realiteit. Toch is dit juist de conditie waarin het Schieblock – laboratory for urban development is opgericht. Op particulier initiatief is met steun van eigenaar LSI en OBR een 5-jaren plan ontwikkeld voor de tijdelijke transformatie van dit bijzondere kantoorgebouw in het Rotterdam Central District. De ambitie is het creëren van een levendig stadslaboratorium waarin interdisciplinair wordt gewerkt aan nieuwe manieren om de stad te transformeren.
Het Schieblock bestaat uit twee hoofdonderdelen: de studio’s en de semi-publieke ruimtes. De studio’s zijn bedoeld om geconcentreerd te kunnen werken. De publieke ruimtes zijn bedoeld voor ontmoeting, interactie en performance. De publieke ruimte behelst het Dakpaviljoen en de DakAkker, de Plint met daarin BAR, Urban Guides, OMI, werkplaats MESS en GROOS. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten.
tags:
Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel 2x langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Dat kan zelfs met energiewinst als u er ook nog zonnepanelen op plaatst.
Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 220.000m2 groen dak.
tags:
StadsTuinderij Piushaven ondersteunt groene initiatieven en moestuinen in de wijken. Zo kunnen mensen actief deelnemen aan diverse werkzaamheden, op afwisselende locaties en met mede-vrijwilligers van verschillende komaf. De StadsTuinderij verbindt. Er ontstaan contacten en initiatieven om de stad mooier en beter leefbaar te maken en nieuwe mogelijkheden om jezelf te ontplooien.
Elkaar inspireren. Samen actief zijn. Een plek waarin mensen tot bloei komen. Een broedplaats voor initiatieven waar de maatschappij behoefte aan heeft. Duurzaam, gezond en inclusief. Dat waren ideeën die opkwamen toen enkele medewerkers van de gemeente Tilburg in 2012 Vof Het Werkt uitdaagden om met een nieuw en creatief concept te komen. Een project dat met name burgers in de impulswijken zou ondersteunen en versterken.
tags:
Om te komen tot een aanzienlijke verbetering van de voedselzekerheid- situatie en een versterking van private sector in ontwikkelings- landen die ook ten goede komt aan de brede bevolking, is het vaak nodig om de innovatiekracht en economische duurzaamheid van de markt te combineren met overheidsregulering en maatschappelijke betrokkenheid. Een partnerschap tussen overheid, bedrijfsleven en eventueel NGO’s of kennisinstellingen kan door bundeling van expertise van grote waarde zijn bij het zoeken naar innovatieve oplossingen, e ciënte en duurzame verdienmodellen en naar inclusieve deelname van middelgrote en kleine ondernemers en producenten. Partnerschappen, mits goed opgezet en gemanaged, zijn in staat om belangen te verenigen en verschillen te overbruggen.
Met de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV) stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking op het gebied van voedselzekerheid en private sectorontwikkeling in ontwikkelingslanden.
tags:
Het Fonds Duurzaam Water stimuleert internationale publiek private samenwerking in de watersector om bij te dragen aan waterveiligheid en waterzekerheid in ontwikkelingslanden door middel van het verstrekken van projectsubsidies.
Doel van het Fonds Duurzaam Water (FDW) is het verbeteren van waterzekerheid en waterveiligheid in ontwikkelingslanden via publiek private samenwerking. FDW bouwt voort op eerdere ervaringen met PPP’s op het gebied van water die opgedaan zijn middels de Call for Ideas (2003), het Schoklandfonds (2007) en de PPP-faciliteit voor WASH (2008).
tags:
In 2004 viel het besluit om een Waddenfonds op te richten teneinde het beheer van de Waddenzee te verbeteren en extra te investeren in zowel de ecologie als de economie van het Waddengebied. Eind 2006 stelde zowel de Tweede als de Eerste Kamer de 'Wet op het Waddenfonds' vast.
Het Waddenfonds is opgericht om een duurzame en kwalitatieve impuls te geven aan ecologie en economie van het Waddengebied.
tags:
tags:
tags:
tags:
tags:
tags:
tags:
Coopnet is ontstaan uit het samengaan van een tweetal initiatieven. Enerzijds Stichting ICC Kasteel Gemert opgericht in 2009 met als doel opleidingen voor bestuurders en werknemers van (buitenlandse) coöperaties te starten. En anderzijds Co-operactief, een bureau voor advies en begeleiding van (startende) coöperaties. In 2012 hebben de mensen achter beide initiatieven elkaar gevonden en de coöperatie Coopnet u.a. opgericht. Coopnet, een thuis voor coöperaties.
Coöperatief denken en werken is een al lang bekend fenomeen. Door voor het coöperatief model te kiezen, creëer je een organisatie die in het verlengde van het eigenbelang van de leden zaken mogelijk maakt, die anders niet zouden kunnen.Naast het realiseren van een goed bedrijfsresultaat zijn zaken als verduurzaming en maatschappelijk verantwoord ondernemen leidende principes bij een coöperatie. Daardoor lopen de belangen in de regel meer parallel dan in een aandeelhoudersstructuur. Dit stelt eisen aan de organisatie, de betrokkenheid en kwaliteit van de leden-eigenaren, bestuurders, medewerkers en toezichthouders en aan het proces van besluitvorming.
Coopnet is een open, moderne en dynamische community. De missie is mensen en bedrijven helpen bij het verwezenlijken van hun coöperatieve doelen, dromen en ambities. Vanuit deze missie komen we tot de volgende doelstellingen: Voortdurend bouwen aan een slim en sterk netwerk en het delen van kennis rondom coöperatief ondernemen met de daarbijbehorende coöperatieve waarden staan centraal.
De Verenigde Naties hebben 2012 uitgeroepen tot het jaar van de coöperaties. Coopnet heeft de ambitie om actief deel te nemen aan het activiteitenprogramma dat wordt opgezet voor het jaar van de coöperatie. De algemene vergadering van de verenigde naties heeft in resolutie 64/136 besloten dat in 2012 de coöperatieve rechtsvorm veel meer aandacht moet krijgen.
tags:
tags:
tags:
Nederland is op weg naar een nieuwe, duurzame economie. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, duurzame energie te stimuleren en energie te besparen, wil de Rijksoverheid uitdagingen als de stijgende kooldioxide-uitstoot, de duurder en schaarser wordende fossiele brandstoffen en de natuur die uit balans raakt het hoofd bieden.
tags:
Op initiatief van bewoners is er voor een voormalig ziekenhuisterrein een voorstel gepresenteerd om een stadspark te ontwikkelen die de Amersfoortse binnenstad verbindt met de Utrechtse heuvelrug. Dit, in plaats van een woningprogramma. Uiteindelijk is dit ook gelukt en is Amersfoort begonnen met de aanleg van een geheel nieuw stadspark, waarbij de bewoners ook een grote rol hebben bij het uitvoeren van het project.
Het initiatief is een enorme oppepper voor de stad Amersfoort. Het is een structerele verbetering aan de groenstructuur in de stad en laat zien dat een goed bewonersinitiatief een grote impact op de stad kan hebben. Het verbeterd dan ook de betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling vna de stad en bij het gebruik en de programmering van het park, terwijl het een compleet nieuw perspectief werd op de samenwerking tussen overheid en stadsbewoners.
- financiële middelen
- steun van de lokale politiek
- vrijwilligers
- steun van lokale bevolking
- Gemeente
- ontwikkelaar / woningbouwcorporatie
- nieuwe bewoners
- groenbedrijf gemeente
- verschillend bedrijven uit de stad
tags:
Het Maastricht-LAB is in 2012 door de gemeente Maastricht opgericht om een nieuwe impuls te geven aan de stedelijke (her)ontwikkeling van Maastricht. Dit omdat de huidige structuren en instrumenten voor stedelijke opgaven niet meer voldoen aan de nieuwe werkelijkheid.
De economische en demografische groei van de stad nemen af en inwoners en lokale organisaties willen steeds meer invloed uitoefenen op de ruimtelijke inrichting van de stad.
Omdat de context van ruimtelijke ordening enorm veranderd is in de afgelopen jaren moeten er nieuwe manieren gevonden van denken over en werken aan stedelijke vraagstukken van nu en
Hoe ga je om met leegstand, tijdelijk gebruik, geleidelijke transformatie, duurzaamheid en cocreatie. Door samen te werken met nieuwe partners en initiatiefnemers kan het Maastrichtlab experimenteren met nieuwe vormen van stadsontwikkeling aan de hand van concrete en fysieke projecten in de stad.
Het onderzoeken van nieuwe manieren van stadsontwikkeling om hedendaagse en toekomstige opgaves op te lossen.
Gemeente Maastricht, stimuleringsfonds, platform31, verschillende partners in Maastricht
tags:
De economische crisis legde de problematiek van de huidige ruimtelijke ordening bloot, het is vaak complex, (te) ambitieus en traag. Hierdoor raken hele gebieden in onbruik. Deze transitiefase wordt gezien door het transitieteam als een kans om de leefbaarheid te verbeteren.
Een stad is nooit af, altijd wordt er gewerkt aan vernieuwing, uitbreiding of onderhoud. Complexe processen die vaak meerdere jaren duren waardoor hele gebieden voor een langere tijd in onbruik zijn. Doorgaans ervaart men deze zogenaamde transitiefase als een negatieve periode. DTO wil deze bedreiging voor de leefbaarheid in de stad ombuigen tot een kans door de overgangsfase niet als hinderlijk te zien maar juist als een volwaardig deel van de huidige stedenbouw, een waardevolle culturele manifestatie; die van het veranderen, het (her)ontdekken, het maken en het worden.
DTO gelooft sterk in het activeren van dit bestaande stedelijke landschap met maatschappelijk relevante interventies.
Versterken van de bestaande stad, het samenwerken met lokale inwoners en ondernemers, kleine tactische ingrepen en maatschappelijk relevante interventies zijn de middelen waarmee het Transitieteam op een nieuwe manier gebieden al dan niet tijdelijk probeert te ontwikkelen en verbeteren. Ze zoeken hierbij met name naar manieren om grootschalige transformaties ook in de tussentijd leefbaar te houden.
Stadsontwikkeling nieuwe stijl, kleinschalige slimme interventies in de bestaande stad om de stad ook tijdens grootschalige transities leefbaar te houden.
Transitieteam; een collectief van Arnhemse architecten, planners en stedenbouwkundigen