tags:
De Poptahof beslaat een gebied van 18,6 ha. De intentie was om een gezond en veerkrachtig watersysteem te realiseren. Een deel van het watersysteem is zichtbaar gemaakt. Er is een waterspeeltuin aangelegd waarvan het ontwerp resultaat is van een ideeënprijsvraag voor kinderen. Al het verharde oppervlak is afgekoppeld.
tags:
Waar nu De Speeldernis staat, stond vroeger bouwspeelplaats De Botte Spijker. Rond het jaar 2000 voldeed deze niet meer aan de eisen van de tijd. Enkele ouders uit het bestuur besloten toen om samen met de eigenaar, de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam, de bouwspeeltuin om te vormen tot een avontuurlijke natuurspeeltuin.
Speelnatuur is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en biedt belangrijke voordelen boven traditionele speeltuinen. Voor die stelling is inmiddels brede wetenschappelijke steun. Onderzoek zoals dat van onder meer Van den Berg (2007) en White (2008, zie literatuurlijst) wijst uit dat speelnatuur belangrijke positieve effecten heeft op de ontwikkeling en gezondheid. In speelnatuur bewegen kinderen meer, gevarieerder en intensiever, hun stress vermindert en hun concentratie verbetert.
Ook voor de motorische ontwikkeling biedt speelnatuur belangrijke voordelen. Een klimboom met lage en hoge, dunne en dikke, levende en dode takken is heel anders om in te klimmen dan een klimrek met standaardafstanden tussen de spijlen. Op een terrein met veel oneffenheden zoals boomstronken en rotsen moeten kinderen alerter en gevarieerder bewegen dan op een vlak terrein. De grove motoriek wordt gestimuleerd door activiteiten als rennen, balanceren en klauteren. De fijne motoriek door het friemelen met bloemen, steentjes en kleine beestjes.
tags:
Het doel van Boerderij ’t Geertje is om zoveel mogelijk mee te gaan in de kringloop van de natuur. Onze wens is om stad en platteland bij elkaar te brengen.
tags:
De provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleren burgers,
lokale overheden, ondernemers en organisaties samen werk te maken van de eigen leefomgeving. Voor initiatieven die hiervoor cultuur of natuur inzetten, is er het Buurtfonds. Tot eind 2016 is dit fonds er ook voor de ondersteuning vrijkomende kerken.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert gemeenten en woningcorporaties om bij te dragen aan cultuur en natuurbehoud in de regio. Dit doet het fonds door samenwerkingsverbanden aan te gaan met de diverse partijen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Buurtcultuurfondsen in Noord-Brabant. De Buurtcultuurfondsen richten zich op stimulering van kunst en cultuur in de regio en heel lokaal in de wijken. Samenwerkingsverbanden ontstaan tussen Cultuurfonds, provincie en woningcorporaties.
tags:
In 2004 viel het besluit om een Waddenfonds op te richten teneinde het beheer van de Waddenzee te verbeteren en extra te investeren in zowel de ecologie als de economie van het Waddengebied. Eind 2006 stelde zowel de Tweede als de Eerste Kamer de 'Wet op het Waddenfonds' vast.
Het Waddenfonds is opgericht om een duurzame en kwalitatieve impuls te geven aan ecologie en economie van het Waddengebied.
tags:
De wijk Hoekwierde ligt aan de rand van Almere en bevat veel groene openbare ruimte. De wijk was lange tijd verloederd totdat de gemeente de wijk in 2010 een grote opknapbeurt gaf. Dit was de aanleiding voor de bewoners om het vanaf dat moment goed aan te pakken. De bewoners richten een stichting op 'bewonersgroep Hoekwierde' die er voor zorgt dat de openbare ruimte onderhouden wordt door de bewoners in plaats van de groendienst van de gemeente Almere. Met steun van de gemeente, het project Groen Dichterbij en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting loopt dit project nu met succes.
De openbare ruimte in beheer nemen als groep bewoners heeft een aantal voordelen, het geeft de bewoners beslissingsvrijheid, ze kunnen zelf bepalen wat belangrijk is voor de wijk, welke plekken ze (door ervaring) willen aanpakken en op welke manier. Doordat de bewoners gezamenlijk overleggen over het budget dat de gemeente bijdraagt kan het bedget ook op de voor de bewoners juiste manier geïnvesteerd worden. De gemeente werkt vaak met beheersplannen die voor grotere gebieden gelden en die niet adequaat zijn voor de problematiek van de buurt. Als bewoners bereid zijn om het beheer in eigen hand te nemen dan kan het geld dat normaal aan de plantsoenendienst besteed wordt via de bewoners direct in de openbare ruimte gespendeerd wordt.
Investering van de gemeente Almere
Zelfbeheer openbare ruimte door bewoners
Gemeente Almere
Bewonersgroep Hoekwierde