tags:
tags:
Zjef Naaijkens en Loutje Bosch zijn in 2006 begonnen met Raakveld. Ze kwamen tot het idee van een zorgtheater door hun eigen theater- en muziekpraktijk. Samen speelden ze met hun gezelschap Louter Produkties vaak voor instellingen en het speciaal onderwijs. Ze merkten toen dat het publiek, dat mee mag spelen in hun interactieve voorstellingen, vaak zijn eigen beperking overwon of over talent bleek te beschikken waar niemand nog aan gedacht had. Vanuit die gedachte startten zij een creatieve zorgwerkplaats voor mensen met een beperking. Ze vormen samen de directie van Stichting Raakveld. Ze treden beiden ook nog steeds op in het land.
De methodiek bij de activiteiten komt dicht in de buurt van de Presentiemethodiek zoals beschreven door Andries Baart. Raakveld zelf omschrijft het liever als de methode van de Chaos en de Liefde. Er zijn voor je mensen, het verschil maken, ruimte geven en voorwaardenscheppend werken, veiligheid borgen en respect tonen voor elkaar, dat zijn uitgangspunten van de medewerkers bij hun werk. De cliënten spreken hen eerder aan op het gebied van hun specialisatie dan als ‘zorgverlener’.
tags:
Ieder mens is uniek. Iedereen heeft talenten. Maar door situaties of personen kunnen deze talenten wel eens ondergesneeuwd raken. Dat kan zich vertalen in een vraag om ondersteuning. Van iemand die je zelf kiest, die je vertrouwt en waar je graag mee samenwerkt. Die naast je staat, een advies, een luisterend oor, even dat duwtje in de rug. Vragen om hulp is erg krachtig.
Als je een verhaal vertelt wil je dat je gehoord wordt. Contact is erg belangrijk. Van mens tot mens. Zonder echt contact ontstaat geen vertrouwen.
Als je weer zelf weer verder kunt is de inzet van WIJeindhoven niet langer nodig, maar het contact kan blijven bestaan. Samen kunnen we dan op zoek naar wat jij kunt betekenen voor iemand anders.
In 2014 heeft WIJeindhoven op allerlei manieren steeds meer samengewerkt met bewoners. De rol van de bewoner in de werving- en selectiegesprekken voor nieuwe WIJmedewerkers kwam aan de orde en er waren verschillende sessies met bewoners om te komen tot een organisatievisie voor de nieuwe WIJorganisatie in wording. Daarnaast heeft een grote groep bewoners meegedacht over de ontwikkeling van een instrument om de tevredenheid van bewoners in beeld te brengen en te meten. Bovendien wordt momenteel met diverse bewoners onderzocht hoe WIJeindhoven een klankbordgroep met bewoners kan opzetten.
tags:
Er zijn ontelbaar veel oplossingen en mogelijkheden voor ouderen om zelfstandig, veilig én comfortabel oud te worden in hun eigen huis. Het aanbod is dan ook enorm divers.
liever thuis! brengt het aanbod overzichtelijk bij elkaar.
Zowel op het vlak van wonen, woonoplossingen, slimme features, mobiliteit, financiën als ondersteuning; op één plek zijn kennis en inspiratie overzichtelijk bij elkaar gebracht. Daardoor kan iedereen de volledige regie zelf in handen houden en de keuzes maken die passen bij de persoonlijke woonsituatie, woonwensen en levensstijl . Bijvoorbeeld ten aanzien van slim wonen, comfortniveau, zorg & ondersteuning, en mobiliteit.
tags:
De zorgsector is sterk in beweging. Door veranderende wet- en regelgeving, decentralisatie van overheidstaken en mondige cliënten die langer thuis wonen, zal de zorg van morgen anders georganiseerd moeten gaan worden. Daarbij is de uitdaging om ‘meer te doen met minder’, zonder op de zorgkwaliteit in te leveren. Dat vraagt om nieuwe diensten en producten oftewel investeren in zorginnovatie. Het Care Innovation Center West-Brabant maakt zich hier hard voor. Door zorginnovatie te stimuleren en toegankelijk te maken voor studenten, professionals en burgers.
Het Care Innovation Center is een proeftuin voor zorginnovaties. Zij beoogt zorginnovaties toe te passen in het dagelijkse leven van mensen en in het opleiden van mensen voor de gezondheidszorg, met het doel mensen zo lang mogelijk in de thuissituatie te verzorgen en verplegen, de kosten van de gezondheidszorg te beperken en mensen al tijdens hun opleiding te interesseren voor en te laten werken met innovaties.
Samen met overheid, ondernemers en onderwijs is ons gezamenlijke doel om zorginnovatie in de regio West-Brabant te stimuleren en te implementeren. De organisatie bestaat uit een Raad van Bestuur, Raad van Advies en de dagelijkse leiding.
tags:
Hengevelde is dorp waar een hechte gemeenschap woont. Er zijn veel voorzieningen aanwezig, ook op het gebied van zorg. Alleen als je de regie over je eigen leven verliest, mist er een geheel verzorgde zorgvoorziening. Her wordt nu aan gewerkt
Een klein dorp als Hengevelde kent een hechte gemeenschap, die veel samen doet en voor elkaar betekent. Dan is het vervelend als iemand wegens omstandigheden zoals ziekte het dorp moet verlaten om op een plek te gaan wonen waar hij of zij de zorg kan krijgen die nodig is. Dit was het leidende motief om het project te beginnen waar hulpbehoevende bewoners toch in het dorp kunnen blijven wonen. Dit houdt de gemeenschap intact en is een geruststellend gevoel voor de bewoners van het dorp.
- financiers
- voldoende draagvlak, de garantie dat er mensen gaan wonen.
- enthousiaste vrijwilligers die op allerlei manieren hun steentje willen bijdragen
- architect voor het ontwerp van het complex
- gemeente die het project ondersteunt
- private fondsen voor de financiering
tags:
Op dit moment veranderd de zorgwereld razendsnel, belangrijke zorgtaken worden overgeheveld naar de gemeentes, landelijk beleid veranderd, er is minder geld beschikbaar etc. Mantelzorg wordt hierin een steeds belangrijker aspect aangezien veel (algemene) zorg niet meer wordt vergoed. Er is echter geen centraal punt waar alle informatie over mantelzorg beschikbaar is. Mantelzorg voor beginners biedt hulp aan mantelzorgers op alle aspecten van het mantelzorgen, van praktijktips tot hulp bij wet- en regelgeving
Een centraal punt in Nederland om alle kennis te delen en elke denkbare vraag te beantwoorden is heel erg nodig in deze tijd waarin de wet- en regelgeving in de zorg zo snel veranderd.
- financiering voor onderbrengen platform
- ervaren mantelzorgers die kennis willen delen
- partijen die willen investeren
tags:
In het kader van een sterkere buurt hebben twee basisscholen en Welstede, een organisatie die activiteiten organiseert in buurthuizen de handen ineen geslagen om kinderen te laten koken voor (sociaal geïsoleerde) ouderen.
Kinderen in de bovenbouw van een basisschool helpen met koken voor wijkbewoners zodat er een verbinding tussen jong en oud ontstaat, ze voor elkaar te leren zorgen, dienstbaar te zijn aan de samenleving, elkaar leren kennen en doorbreken van sociaal isolement.
- financiering
- eten, in dit geval door de Albert Heijn gesponsord
- buurthuis
- groep 7/8 basisschoolleerlingen
- bewoners uit de wijk
- vrijwilligers die helpen bij het koken
- welzijnsorganisatie die de activiteiten organiseert
tags:
Het bestaande platform Thuisafgehaald was nog nie compleet voor de doelgroep die zelf de maaltijd niet kan afhalen of speciale zorg nodig heeft. Tegelijkertijd krijgen mensen die de het leuk vinden om voor anderen te koken hier op een nuttige manier de kans voor.
Zorgbehoevende wijkbewoners en wijkbewoners die tijdelijk in een lastige situatie zitten hebben worden gekoppeld aan vrijwilligers die het leuk vinden om te koken. Hierdoor wordt ook de sociale cohesie in de buurt bevorderd doordat mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten nu de kans krijgen om elkaar te helpen.
- vrijwilligers die bereid zijn om te participeren
- kleine bijdrage voor vergoeding van de maaltijd
- koks die op een vaste dag willen te koken
- geld voor onderhouden van online platform
- cliënten voor afname maaltijden
- media aandacht
- partijen die investeren in het platform
- medewerkers die mensen die geen internet hebben via telefooncontact aan de koks koppelen
- koks uit de wijk die koken voor de zorgbehoevende