M01-1 Introductie van BLW
Bouwstenen voor Leefbare Wijken is een instrument voor het verbeteren van de leefbaarheid, geschikt voor elke buurt, wijk, dorp, stad en zelfs regio.
Bouwstenen Leefbare Wijken (BLW)
onderzoek eindrapport
Bouwstenen voor Leefbare Wijken is een instrument voor het verbeteren van de leefbaarheid, geschikt voor elke buurt, wijk, dorp, stad en zelfs regio.
De laatste decennia worden gekenmerkt door snelle en ingrijpende veranderingen. Op talloze gebieden zoals maatschappij, techniek, natuur, energie, demografie, zorg en onderwijs vinden ontwikkelingen plaats op globale schaal maar ook in de bestaande stads- en dorpswijken, die hun weerslag hebben op de mens en de eisen die hij stelt aan zijn woonmilieu.
Hoe kunnen we de kennis en inzet van burgers, ondernemers en (semi)-overheden uit de wijk, stad en regio inzetten in de ruimtelijke ordening met als doel = Het vergroten van de leefbaarheid.
De methodiek heeft als doel om iedere partij zo efficiënt mogelijk zijn rol uit te oefenen met als collectief doel een leefbare omgeving. De rollen van de stakeholders zijn niet identiek maar een manier om de inzet van burgers, ondernemers, semioverheden en overheden aan elkaar te koppelen heeft een enorm positieve impact om de ruimtelijke ontwikkeling en creëert eigenaarschap!
De publicatie is opgebouwd vanuit drie 'verhaallijnen'. Drie kolommen vertellen welke kennis werd ontwikkeld (1-Methodiek), wat voor toepassingen het opleverde (2-Resultaat) en hoe het onderzoek verliep (3-Proces).
Het onderzoek bestaat in hoofdlijnen uit drie stappen. Het ontwikkelen van Structuur- en Buurtmilieukaarten, Prognosekaarten met een toekomstbeeld en verzamelen van bouwstenen gekoppeld aan de buurtmilieus en wijkstructuren.
BLW heeft als hoofddoelen: communicatie tussen stakeholders, kennisuitwisseling en hergebruik van bestaande kennis en wil dit realiseren met d.m.v. drie tools: Buurtprognose, buurtplatform en bouwstenenindex.
De ordening van een wijk in buurtmilieus is ontstaan uit de noodzaak om grip te krijgen op de ruimtelijke en maatschappelijke verschillen van een wijk. Terwijl de buurtmilieus tegelijkertijd kunnen functioneren als een communicatiemiddel binnen de methodiek.
De Buurtprognose stelt alle partijen in staat om informatie in te winnen om zelf hun doelen en dus hun initiatieven te formuleren. Het biedt een overzicht van de opgaven van de stad en wijk.
Buurtplatform: Samen leven is de basis voor leefbaarheid in de wijk. De methodiek zet in op koppeling en versterking van informele en formele netwerken.
In het ruime aanbod van platforms zijn er meerdere categorieën te onderscheiden. In hoofdlijnen in te delen in twee groepen: Gespecialiseerde thematische, en integrale gebiedsplatforms...
Deeleconomieën vormen momenteel een wezenlijk onderdeel van de oplossingen om de wijk leefbaarder te maken. Ze stellen mensen in staat om samen maatschappelijke en ruimtelijke opgaven op te lossen.
De wijk Brabantpark in Breda was een van de drie cases waar het onderzoek uit bestond.
De wijk Theresia in Tilburg was een van de drie cases waar het onderzoek uit bestond.
De wijk Kortendijk in Roosendaal was een van de drie cases waar het onderzoek uit bestond.
Alle mogelijke initiatieven om je eigen buurt, straat, wijk, dorp en stad te verbeteren zijn ooit eens bedacht en uitgevoerd. De index verzamelt alle voorbeelden en maakt ze inzichtelijk voor de gebruikers.
In het onderzoek stond kennisdeling centraal. In binnen en buitenland zijn de opgedane onderzoeksresultaten breed gedeeld...
Bouwstenen voor Leefbare Wijken biedt handreikingen voor het verbeteren van de eigen leefomgeving. Drie tools helpen hierbij: Het Buurtplatform, de Buurtprognose en de Bouwstenenindex.
Bouwstenen voor Leefbare Wijken is een instrument voor het verbeteren van de leefbaarheid, geschikt voor elke buurt, wijk, dorp, stad en zelfs regio. Het is een methode om alle stakeholders maximaal te faciliteren en heeft als doel om iedere partij zo efficiënt mogelijk zijn rol uit te oefenen met als collectief doel een leefbare omgeving.
Bouwstenen voor Leefbare Wijken biedt handreikingen voor het verbeteren van de eigen leefomgeving. Drie tools helpen hierbij: Het Buurtplatform, de Buurtprognose en de Bouwstenenindex.
Veel potentie in de wijk blijft nu vaak nog onbenut, mooie initiatieven of behoeften blijven nog onopgemerkt. Het Buurtplatform is de plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen.
De Buurtprognose biedt een overzicht van de opgaven waar jouw stad, wijk of buurt mee te maken krijgt. Hier kan iedereen informatie vinden over de toekomst van zijn leefomgeving en zo zelf zien welke kansen of knelpunten aan te pakken.
De Bouwstenenindex is een gratis toegankelijke toolkit vol met verbeteringen voor de eigen buurt. De Bouwstenen zijn bewezen successen van elders, toe te passen op jouw situatie.
De onderstaande 'Proof of concept’ laat zien wat Bouwstenen voor Leefbare Wijken kan gaan opleveren. De verschillende tools, het gebruik ervan en de opbrengsten, worden aan de hand van praktijksituaties in de wijken toegelicht.
Komt u op donderdag 21 april naar onze werkconferentie 'Bouwstenen voor Leefbare Wijken' over #stadmaken en #wijkverbetering?
Kick-off BLW Hoge Vucht met Wijkavontuur Hoge Vucht. #Bouwstenenvoorleefbarewijken
Maurits Heuijmans van de Wijkraad Brabantpark op bezoek bij de NHTV voor de vervolgstappen van BLW #wijk_brabantpark
Gesprek Ricky Veth en Sussane Smits. Waar liggen de kansen voor BLW binnen de zorg? #Robuust #NHTV #NIEUWBRUUT
Gesprek Harold van den Velde van de Gemeente Halderberge. Wat is de volgende stap voor ‘Nieuwe Wijk- en Dorpsculturen’? n#Bouwstenenvoorleefbarewijken #RWB #NHTV #Nieuwbruut
SIA congres. Onderzoeksbijeenkomst naar ‘Smart Cities’ voor hogescholen. #NHTV
Gesprek met Wiet van Meel over de relatie en kansen tussen BLW en Tussenheid. Hoe kunnen we initiatieven nog succesvoller maken?
Festival Ruimtelijke Kwaliteit in Den Bosch
Stadslab Breda #Bouwstenenvoorleefbarewijken #NHTV #NieuwBruut
NHTV/NIEUWBRUUT @ TEDx Breda : The Future City’ #Bouwstenenvoorleefbarewijken #NHTV #NieuwBruut
Workshop ‘Bouwstenen voor Leefbare Wijken’ tijdens Meaningful Meetings. #Bouwstenenvoorleefbarewijken #NHTV #NieuwBruut
Stadslab Breda #NHTV
Scenario voor de documentatievideo van Theresia is af!
Bezoek stadslab Harderwijk #NHTV
10 jaar Trancity. Een feestelijke terugblik op ‘Het Nieuwe Stadmaken’. #Bouwstenenvoorleefbarewijken
Introductie ‘De Moderne Stad’. Studenten Mobiliteit, Urban Design en Planologie buigen zich over de toekomst van toekomstige steden en wijken.
Stadslab Breda. Hoe kunnen onderwijs, overheid en partijen hun kennis inzetten om initiatieven in de stad Breda succesvol te maken.
Mogelijkheden bekijken voos slagingskans #mijnbuurtje in Theresia.
Gesprek met Menno Moen of de kansen van van samenwerking tussen de Gemeente Eindhoven en de NHTV #NHTV #Bouwstenenvoorleefbarewijken
bezoek Surplus Welzijn / kennismaking werk Rashad Willemsens, opgaven in de wijk #Nieuw Bruut #Bouwstenen voor Leefbare Wijken
Festival Mundial gaat van start, Tilburg bruist! #Mundial15